Jag skaffade min första Kerry Blue terrier 1980. Kennelnamnet Yvenus sökte jag 1995 .När jag var yngre så tyckte jag att det var ganska intressant med astronomi. Därför blev det Yvenus där Y står för Ylva och resten står för planeten Venus. Just Venus, som är lika stor som jorden, är en planet som sägs bringa lycka och det tyckte jag var passande. Venus är också den planet som främst ses i samband med solnedgång och soluppgång. Dessutom är Venus den planet som syns bäst på himlen, efter solen och månen.

Uppfödning
Yvenus kennel är en uppfödning i liten skala. Mina hundar lever ett familjeliv och alla valpar föds upp i villan i Helsingborg. Hundflocken består just nu av Flinga. Dimma har jag tillsammans med Cocos tidigare familj. Min fina Puma bor hos familjen Bronge. Jag har varit aktiv i Sv. Kerry Blue terrierklubbens styrelse och jag var även avelsråd under många år. Det är mycket viktigt för mig att få goda och varaktiga hem med intresserade och engagerade "hussar" och "mattar" till mina valpar.  


Ambition
Jag ser positivt på att hundar från mig blir meriterade och höftledsröntgade men detta är så klart frivilligt. Meriterna kan bestå av att ställa ut hunden (om man är utställningsintresserad) ett par gånger på officiell utställning för att få en bedömning utifrån den rasstandard som finns. Jag tycker att det är en viktig merit att hundarna har känd mental status genom BPH eller mentalbeskrivning. Många av "mina" hundar har känd mental status och många är höftledsröntgade. Jag innehar BPH-diplom. Alla mina avelstikar är friröntgade och mentalbeskrivna (MH eller BPH). Flera Yvenushundar är också utställningschampion.

Kerryn gillar att träna tex rallylydnad, nosework m.m. I tidningen Hundsport nr 4/2015 handlade rasspecialen om Kerry Blue och jag blev intervjuad i en artikel om hur det är att träna och tävla lydnad med rasen (se bild nedan).

Valpköpare
Kerryn är en glad, nyfiken och en trevlig ras men du bör ha lite hundvana eller ett stort engagemang för att lyckas bäst med din Kerry. Du bör kunna sätta gränser och du ska i förväg ha tänkt ut hur du vill ha din hund och hur du ska nå dit. Kerryn fäller inte och det är en stor fördel men det krävs istället att man lägger ner tid på pälsvård och klippning.

Andra raser
Under en tid hade jag även Bouvier des Flandres och jag tog en kull på min Zoya 1996 . Hon var så klart underbar men det var ändå inte "min ras". Det finns andra raser som jag också skulle vilja ha och lära känna bättre. Jag vill dock inte ha för många hundar åt gången. Vem kan motstå en vacker irländsk setter, en lyhörd bordercollie eller en stolt tax? Jag är extra förtjust i vinthundar och deras mentala egenskaper. En gammal dröm sedan 1979, då jag föll för rasen första gången, har varit att ha en guldfärgad Afghanhund en dag. En av mina favorit-afghaner var Khaos Zurprise " Nala". Som, när hon levde, ägdes av  Citronellas kennel


I hundsport nr 4/2015 handlade rasspecialen om Kerry Blue.