RASBESKRIVNING

Det finns flera hundra raser att välja på, är det just en terrier som är rätt för dig?
Alla terrier är från början avlade för att jaga i gryt och då krävs det att man är en smula modig. I Hundsport Special 1/2007 (s. 25) ger I. Tapper en bra bild av terriern som hund och av vilket syfte alla terriers egentligen är framavlade för:
" Hundar som ska in i gryt är av en alldeles egen sort. De skall alltså in under jorden, in i en annan varelses innersta hemrevir och bestämt övertyga denna varelse om att det är tryggare att ta sig ut ur grytet än att stanna kvar. Betänk också att det djuret är större än hunden själv! För att klara av det måste hunden vara fullständigt övertygad om att den är en vinnare i alla former av konfrontationer."

Man kan säga att när det behövs så kan alla terrier plocka fram sina resurser för att försöka övertyga. Karaktären är så klart charmerande men den kräver också att man som ledare är lugn och bestämd i sin attityd till hunden. Kerryn är ingen renodlad grythund, det är den för stor till, men den har trots allt kvar lite av förfädernas terrierkaraktär och ibland även lite glad jaktlust.  

Historia
Kerryn har fått sitt namn efter grevskapet Kerry på Irland. Ursprungligen användes rasen som gårds och råtthund. Den skulle hålla råttorna borta från gårdarna men även valla får och vakta hus och hem. 

Hälsa
Det är en frisk ras. Den vanligaste anledningen till veterinärbesök gäller ofarliga fettkulor i huden. Dessutom är det en sund och rörlig ras då den är lagom stor för sin byggnad, har bra anatomiska proportioner och har en lång nos så att den lätt får luft. Idag finns det ju raser som har för långa öron, för kort nosparti, för korta ben och för mycket hud. 


Karaktär
Kerryn är en intelligent, modig samarbetsvillig och mycket glad hund. Den är positiv och full av humor, dessutom har den en mycket sällskaplig personlighet. Kerryn är också en uthållig ras som älskar sin familj. Man kan mycket väl bo i stan i en lägenhet så länge man har ett sådant liv där hunden får möjlighet att vara tillsammans med sin familj/flock större delen av tiden. En gnutta hundkännedom kan vara bra att ha men viktigast är att man har ett engagemang och intresse för sin Kerry. I mentalbeskrivningarna som gjorts på rasen kan vi visa att det är en social och nyfiken hund vilket är bra då en del "förståsigpåare" som oftast inte haft Kerry anser att rasen är skarp. Den kan dock, som alla terriers, hetsa upp sig ibland och därför behöver man vara lugn och bestämd i sitt ledarskap från början. 

Kort om utseendet
En Kerry Blue terrier ska ha goda proportioner och en muskulös kropp med uttalad terrierstil. Uttrycket ska vara intensivt, alert och blicken ska vara "pigg". Alla valpar föds svarta men ändrar sedan färg till olika toner av blått. Pälsen är vågig och mjuk. Mankhöjd för hanhund är 46-50 cm och för tik 45-48 cm, vikten för en fullvuxen hane är 15-18 kg och för en tik något mindre.

Pälsvård
Kerry Blue terrier är en av få raser som inte fäller något hår. Rasen är för den skull inte någon automatisk "allergihund" även om det har visat sig att vissa som är allergiska har tålt rasen. Pälsen är inte svårskött men behöver borstas regelbundet för att hålla tovorna borta. Badning behövs ungefär en gång i månaden. Om man inte har för avsikt att ställa ut sin hund bör den ändå vardagsklippas för att inte växa igen.